Na stażu w Walencji

Aleksandra Purkiewicz
Walencja jest przepiękna, a kuchnia hiszpańska wspaniała! – twierdzi Ola Purkiewicz, doktorantka Wydziału Nauki o Żywności. Ola w lipcu przybywała na stażu w Walencji w Instytucie Agrochemii i Technologii Żywności (Instituto de Agroquimica y Tecnologia de Alimentos IATA).

Aleksandra Purkiewicz, doktorantka Katedry Towaroznawstwa i Badań Żywności Wydziału Nauki o Żywności zdobywała doświadczenia naukowe w Hiszpanii. Dzięki uczestnictwu w programie PROM – umożliwiającemu międzynarodową wymianę stypendialną doktorantów i kadry akademickiej przebywała w lipcu na stażu w Walencji w Instytucie Agrochemii i Technologii Żywności (Instituto de Agroquimica y Tecnologia de Alimentos IATA). Instytut IATA należy do  Wyższej Rady ds. Badań Naukowych (CSIC) i zajmuje się badaniami w dziedzinie biotechnologii, konserwacji, jakości i nauki o żywności.

- Zajmowaliśmy się badaniem bioaktywnych peptydów oraz właściwości przeciwutleniających żywności. Tematyka ta jest bliska moim zainteresowaniom. Poznałam tutaj nowe metody analityczne badań żywności, uczyłam się obsługiwać nową dla mnie aparaturę. Pracowałam z materiałem, którego wcześniej nie badałam, a mianowicie z mięsem. Prowadzone tam badania skupiały się na wykazaniu właściwości bioaktywnych hydrolizatów białek zwierzęcych, pochodzących z produktów ubocznych mięsa, i wykorzystaniu ich do produkcji rolno-spożywczej, w celu m.in. wzbogacenia wartości odżywczej żywności czy pasz. Było to dla mnie wspaniałe doświadczenie! Pracowałam z bardzo ambitnymi ludźmi, od których nauczyłam się naprawdę wielu rzeczy. Miałam przyjemność uczestniczyć w badaniach pani doktor z uniwersytetu z Turcji, która realizuje swój projekt badawczy właśnie w tym instytucie – wyjaśnia Ola i dodaje - Walencja jest przepiękna! Każdą wolną chwilę wykorzystywałam na zwiedzanie miasta i okolic. Kuchnia hiszpańska jest wspaniała, najbardziej posmakowały mi tapas – wszelkie owoce morza, ryby, patatas bravas, a także sałatki, których różnorodność zachwyca.

W bieżącym roku akademickim z Wydziału Nauki o Żywności dwóch doktorantów przebywało na stażu naukowym w Aberdeen w Wlk. Brytanii (projekt RID), jedna osoba uczestniczyła w proj. InnoDairyEdu (ERASMUS +) w Parmie we Włoszech, jeden słuchacz studiów doktoranckich uczestniczył w projekcie Horyzont SuChA Quality, przebywając w Ankorze w Turcji. Natomiast 15 studentów odwiedziło z wizytą studyjną zakłady przemysłu spożywczego w Offenburgu w Niemczech.

ap, mah

w kategorii