-
01/07/2022
Kluby branżowe „Kresowiacy” i „Zootechnicy” Stowarzyszenia Absolwentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego spotkały się na zakończenie roku akademickiego 2021/2022 w muzeum „Cioci Wengris”.
-
27/06/2022
Regulacja układu rozrodczego zwierząt oraz fizjologia układu mięśniowego człowieka - to główne tematy XI Konferencji Adeptów Fizjologii, która po raz pierwszy odbywa się w Olsztynie.
-
24/06/2022
Władze uczelni zrejestrowały Naukowe Koło Symulacji i Gier Strategicznych działające przy Instytucie Historii UWM. Zespół pod kierunkiem dr. Grzegorza Kały pracuje nad wydaniem gry strategicznej. Wydarzenia przedstawione w rozgrywce będą odbywać się w niedalekiej przyszłości na Warmii i Mazurach.
-
23/06/2022
Swobodny i pełny przepływ wiedzy i informacji to główne przesłanie XXVIII Sympozjum Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim INNODAIRY, które odbyło się z inicjatywy Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM.
-
23/06/2022
Przez kilka dni poznawali, czym jest plener w górach, spanie w schronisku, prowadzenie szkicowników. Od 30 maja do 3 czerwca, grupa studentów z koła naukowego grafiki warsztatowej na Wydziale Sztuki UWM przebywała na plenerze w Gorcach. Realizowali projekt artystyczny "Drzeworyt na szlaku".
-
22/06/2022
Jedenaste miejsce wśród uniwersytetów i 32 wśród wszystkich szkół wyższych – to aktualna pozycja UWM w najnowszym rankingu polskich szkół wyższych fundacji "Perspektywy".
-
17/06/2022
Studenckie Koło Medioznawcze #UWMedialni, najmłodsze na Wydziale Humanistycznym, na początku czerwca wzięło udział w pierwszej Ogólnopolskiej Konferencji Kół Medialnych w Lublinie. Reprezentantem zespołu z Instytutu Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWM był Marcin Jabłoński.
-
15/06/2022
Glony chlorella mają piękny zielony kolor, są łatwe w hodowli, szybko rosną i doskonale pochłaniają dwutlenek węgla. Nad ich wykorzystaniem np. do produkcji biopaliw pracują naukowcy z Katedry Inżynierii Środowiska na Wydziale Geoinżynierii UWM.
-
14/06/2022
Chleba i bułek nie wydrukujemy, ale już niektóre ciasta i wyroby czekoladowe tak – twierdzi prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska z Katedry Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych UWM, zajmująca się technologią żywności. Trójwymiarowe drukarki spożywcze stają się już rzeczywistością.
-
13/06/2022
Na UWM odbywa się V posiedzenie Uniwersyteckiej Komisji Nauki. Została ona powołana przez Konferencję Rektorów Uniwersytetów Polskich w 2001 roku jako Uniwersytecka Komisja Programów Międzynarodowych (UKProM). Od 2011 roku działa jako UKN.
Strony